Finn leksikonbilder til fri bruk

Artikkelstart

En god leksikonartikkel trenger illustrasjoner. Alle registrerte bidragsytere kan foreslå bilder til artiklene, og fagansvarlige kan direkte publisere bilder til artiklene innenfor sitt eget fagområde.

Før man kan laste opp bilder må rettighetene til bildet være avklart.

Public domain, «falt i det fri»

Alle bilder er i utgangspunktet underlagt opphavsrett, men enkeltbilder kan av ulike grunner være unntatt vanlig opphavsrett. Bilder som er unntatt vanlig opphavsrett kalles gjerne «Public domain» på engelsk og «falt i det fri» på norsk.

Vi oppgir fotograf når denne er kjent, også for bilder som har falt i det fri.

Lisenser for fri gjenbruk

Selv bilder som er underlagt vanlig opphavsrett kan være publisert med en lisens som gjør at man fritt kan gjenbruke bildet i leksikonet uten å kontakte rettighetshaveren og spørre om tillatelse.

De mest brukte lisensene av denne typen er Creative Commons-lisensene. Alle bilder med en CC-lisens, uansett undertype og versjonsnummer, kan fritt brukes i Store norske leksikons artikler.

Tips for å finne frie bilder

Om man bare bruker det vanlige bildesøket i Google finner man som regel mest bilder med begrenset lisens, og det kan også være vanskelig å finne ut hvilke betingelser bildene er lagt ut med. Derfor har vi samlet en liste over måter å finne frie bilder ved hjelp av bildedatabaser over frie bilder og søkemetoder som finner frie bilder andre steder på nettet:

Flickr Commons

Flickr Commons er en stor database med frie bilder, både lastet opp av enkeltbrukere og i samarbeid med en rekke institusjoner. Se for eksempel Flickr-sidene til Riksarkivet og FN.

Mange av bildene kan brukes fritt. I «Avansert søk» kan du søke etter bilder med Creative Commons-lisenser.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons er mediadatabasen til Wikipedia Foundation. Alle bildene som brukes i Wikipedias artikler er lastet opp her, men mange av bildene er også lastet rett opp til denne databasen uten at de nødvendigvis er brukt i noen Wikipedia-artikkel.

Alle bilder du finner på Wikimedia Commons kan brukes i leksikonet.

Digitalt Museum

Digitalt Museum er en felles side for digitalt tilgjengelig innhold fra norske museer. Siden inneholder blandt annet mesteparten av de digitaliserte bildene til Dextra Photo.

Mange av bildene i Digitalt museum kan brukes fritt, men du må sjekke informasjonen som står under «Lisens». Dersom det står Creative Commons eller NLOD (Norsk lisens for offentlige data) kan du bruke bildet.

For å søke etter åpne lisenser, velg Avansert Søk --> Licences --> All open licences

Pixabay

Pixabay er en bildetjeneste hvor brukere deler sine egne bilder med almenheten gjennom å si fra seg opphavsretten. Alle bildene her har falt i det fri. (Bildene er frigitt under CC0-lisensen.)

Du kan bruke alle bilder du finner på Pixabay.

Pexels

Pexels er en kuratert samling med CC0-lisensierte bilder.

Du kan bruke alle bilder du finner på Pexels.

Library of Congress

Library of Congress har en imponerende samling bilder som er tilgjengelig som «public domain». Selv om en del av bildene her også er tilgjengeliggjort gjennom Flickr og Wikimedia Commons, vil mye av innholdet bare være å finne på deres egne sider.

Du kan bruke de fleste bilder du finner hos Library of Congress. Sjekk lisensinformasjon.

Googles bildesøk etter frie lisenser

Man kan også bruke Googles bildesøk til å finne bilder med gunstige lisenser. Søketreffene vil til dels være fra Flickr, Wikimedia og Pixabay, men andre kilder tas også i bruk.

Dobbeltsjekk lisens før du henter bilder herfra.

Creative Commons search

Creative Commons tilbyr sin egen samleside hvor man kan velge mellom ulike søkemotorer eller databaser for å finne CC-innhold på nettet.

Diverse bildesamlinger

Biologiske bildesamlinger