Arkitekturleksikon
Arkitekturleksikon
Av .
Arne Gunnarsjaa, 1999
Arne Gunnarsjaa var domkirkearkitekt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider 1989-2006.
Arne Gunnarsjaa, 1999
Av /NTB Scanpix.

I 2018 overtok foreningen Store norske leksikon de digitale rettighetene til Arkitekturleksikon, forfattet av Arne Gunnarsjaa. Artiklene fra Arkitekturleksikon er overført til og samskrevet med de eksisterende arkitekturartiklene i SNL. Ambisjonen vår er å lage den mest komplette norskspråklige oversikten over arkitektur og arkitektfaglige begreper noensinne.

Arne Kjell Gunnarsjaa (1939-2015) var en norsk arkitekt. Han er mest kjent som forfatter av verkene Arkitekturleksikon, Arkitekturhistorie, Norges arkitekturhistorie og Arkitekturguide for Norge og for sitt virke som domkirkearkitekt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider 1989-2006.

Arkitekturleksikon ble utgitt første gang i 1999 og omfattet blant annet byggeteknikk, arkitektur- og stilhistorie, arkitekter, plan- og bygningsjus m.m.

Verket var unikt: En del norske arkitekter er omtalt i Norsk kunstnerleksikon, ellers finnes det få eller ingen andre framstillinger av norsk arkitektur i leksikonform. Boka var det første arkitekturleksikonet som ble utgitt i Skandinavia og bestod av 7000 artikler med over 700 tegninger.

Gunnarsjaa gav ut en revidert utgave i 2007, og det er disse tekstene som er publisert og oppdatert av Store norske leksikon. Artiklene er slått sammen med de eksisterende artiklene i Store norske leksikon og danner slik sett det største norske arkitekturverket noen sinne.

Arkitekturleksikon ble gitt ut på Abstrakt forlag.

Eksterne lenker