Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk, og innholdet er vitenskapelig fundert. Store norske leksikon er eid av den ideelle organisasjonen Foreningen Store norske leksikon. Vår visjon er at nordmenn skal finne kunnskap av høy kvalitet fritt tilgjengelig på nett.

Foreningen SNL gir ut fire frie oppslagsverk på nett:

Store norske leksikon er hovedleksikonet til Foreningen SNL. Det tar for seg alle temaer og fagområder, og oppdateres og forvaltes av fagfolk hver dag, året rundt. Som leser kan du foreslå endringer til artiklene og stille spørsmål i kommentarfeltet. Store norske leksikon har en rik historie og bygger på en norsk leksikontradisjon som er over hundre år gammel. Artiklene ble tidligere kun skrevet på riksmål / bokmål, men i dag skrives artikler også på nynorsk.

ISSN-nummer 2464-1480.

Store medisinske leksikon er Norges største medisinske oppslagsverk. Det er skrevet for både helsepersonell og pasienter. SML blir oppdatert av leger og medisinske eksperter. Som leser kan du foreslå endringer til artiklene og stille spørsmål i kommentarfeltet.

ISSN-nummer 2464-1499.

Norsk biografisk leksikon er et rent biografisk leksikon med en annen skrivestil og redaksjonell profil enn SNL og SML. NBL er skrevet i en fargerik og mer litterær stil enn de andre verkene Foreningen SNL gir ut. NBL blir ikke oppdatert med annet enn mindre faktajusteringer. Det blir ikke tilført nye artikler. NBL er først og fremst et verk av historisk interesse, ikke et samtidig leksikon.

ISSN-nummer 2464-1502.

Norsk kunstnerleksikon er et biografisk leksikon som tar for seg norske kunstnere fram til 1987. NKL gir grundig biografisk informasjon om kjente og ukjente norske utøvere innen billedkunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og folkekunst. Leksikonet er utgitt i samarbeid med Nasjonalmuseet, som eier kunstnerleksikonet. Artiklene i Norsk kunstnerleksikon blir ikke oppdatert, men det er mulig å stille spørsmål til Nasjonalmuseets fagpersoner i kommentarfeltet.

Store norske leksikon er en god kilde for deg som er under utdanning. Mange av artiklene våre er språklig tilpasset med tanke på skoleelever, som en del av satsinga vi kaller Store norske skole. Vi ønsker at leksikonets artikler blir brukt aktivt til undervisning og mange av artiklene i SNL er merket med fri gjenbruk.

Store norske leksikon er drevet av en liten, engasjert redaksjon. Redaktørene skriver ikke innholdet i artiklene selv, men de bestemmer de redaksjonelle prinsippene og prioriteringene Store norske leksikon og Store medisinske leksikon drives etter. Redaktørene velger fagansvarlige og hjelper de fagansvarlige med tekstene.

SNL, SML, NBL og NKL har et åpent API og metadata merket med fri gjenbruk. Nettsidene til Foreningen SNL er drevet av fri programvare. Vi jobber for at nettsidene våre skal være så brukervennlige og universelt tilgjengelige som mulig. I 2014 vant nettsidene våre to designpriser.

Store norske leksikon drives av den ideelle, ikke-kommersielle Foreningen SNL, som ble etablert i 2014 av Fritt Ord, Sparebankstiftelsen DNB, Det Norske Videnskaps-Akademi og NFF. Alle de åtte norske universitetene er medlemmer av foreningen. Foreningen har et styre bestående av folk fra kulturliv, forskning og IT-bransje.

Det er de fagansvarlige som oppdaterer, forvalter og skriver nye artikler til Store norske leksikon og Store medisinske leksikon. Foreningen har et tett samarbeid med universiteter, høgskoler og forskningsinstitusjoner for å rekruttere de flinkeste fagpersonene Norge har å by på.

Hvis du har funnet en feil i en leksikonartikkel, er det de fagansvarlige som får beskjed når du foreslår en endring i leksikonet. De fagansvarlige svarer også på spørsmål om artiklene sine i kommentarfeltet.

Leksikonredaksjonen er alltid på jakt etter skriveføre og formidlingsglade fagpersoner. Det er mulig å få publisert enkeltartikler uten å bli fagansvarlig, så lenge du godkjenner vilkårene for publisering på SNL.no. Du finner oppskriften på hvordan du kan skrive gode leksikonartikler i forfatterveiledningen.

Kommentarer

14. april 2012 skrev Bjørn Johansen

Er mest interresert i hvordan jeg finner fram til ordforklaringer.

Har nettopp lest et ord i avisen "elitær"-hva betyr det?

Har dere sider som forklarer "vanskelige ord"og i såfall hvordan finner jeg fram dit?

Har spurt om dette før,men kan ikke finne svaret.m.v.h.Bjørn Johansen

18. april 2012 skrev Georg Kjøll

Hei Bjørn. Vi har en del ordforklaringer liggende i kategorien 'leksikografi', som du finner her: http://snl.no/.taxonomy/253Du kan også søke opp enkeltord, og hvis vi har artikler om ordet vil du få de opp som egne treff. 'Elitær', for eksempel, finner du her: http://snl.no/elit%C3%A6rHilsen Georg Kjøll

Redaktør

23. april 2012 skrev Emilie Nes

Hei! Kan en etterspørre artikler her? Det hadde gledet meg veldig om det hadde blitt skrevet en artikkel om Hirsh Glik (1922-1944, litauer, jødisk poet og partisan under 2. verdenskrig, dikter av den kjente kampsangen "Zog Nit Keyn Mol"/Partizaner Lid, gjenndiktet av Georg Johannesen som "Jødisk partisansang"). Tusen takk for arbeidet dere gjør med leksikonet! Jeg verdsetter det virkelig!

Mvh

Emilie

1. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Emilie. Takk for tips om artikkel. Jeg skal videreformidle til redaktørene med ansvar for litteratur og historie, så skal de se om noen kan skrive denne for oss. Men har du ideer til gode skribenter eller vet om noen som har oversikt over Hirsh Glik tar vi mer enn gjerne imot forslag!Hilsen Georg

27. august 2012 skrev Oskar Aanmoen

Ett spørsmål, hvordan foreslår man nye artikler?

1. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Oskar. Beklager sent svar på kommentaren din! Jeg har nå sendt deg svar på mail om hvordan du kan skrive nye oppføringer på kategorien du er interessert i.Skulle du ha lyst til å skrive på andre kategorier kan du bla deg fram i "fagtreet" på forsiden av snl.no og klikke deg fram til et sted hvor du mener vi trenger en artikkel, for eksempel sport og spill/ballsport/squash.Hilsen Georg

26. september 2012 skrev Petter Kolsaker

Hva med kilder? Hvor viktig er det for snl? Hvor kan jeg i så fall finne disse kildene?

26. september 2012 skrev Ida Jackson

Hei, Petter! Kilder er viktig for Snl, men det er først de senere årene. Det betyr at nyskrevne eller oppdaterte artikler har kildebelagte påstander. Mange av de eldre artiklene har desverre ikke det ennå. Når det finnes kilder, står de i bunnen av artikkelen. Hvis det er noen artikler det er påstander du lurer spesielt på, kan du spørre i kommentarfeltet under artikkelen. Da vil artikkelansvarlig svare deg.

3. mars 2013 skrev Harald A. Austvik

Hei.

Jeg har en melodi "Fuglset-sang" som er komponert av Johannes Hanssen - Valdresmarsjens far. Dato er ukjent. Teksten er skrevet av min bestefar, Gunnerius Austvik - var bosatt i Molde.

Det fortelles at JH fikk se teksten en gang han var i Molde på besøk.Jeg ønsker å vite noe om koblingen mellom JH og Molde og til GA.

Regner med at den er skrevet i løpet av krigen eller like etter. Min far, sønn av GA, og mor flyttet til Fuglset i 1940.Hvis det er mulig ønsker jeg kontakt med eventuelle etterkommere av JH.Takker på forhånd for et positivt svar.Mvh

Harald A. Austvik

Uglevg. 6

6425 Moldehaustvik@online.no

95722755

28. juni 2013 svarte Anne Marit Godal

Hei!

Alle faglege spørsmål må du stille under ein artikkel som handlar om emnet. I dette tilfellet her: http://snl.no/Johannes_HanssenHar du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.