Alle artikler i Store norske leksikon må ha en god, tydelig og presis tittel (oppslagsord). Tittelen er avgjørende for at leseren finner artikkelen gjennom søk.
Tittel og presisering
En god tittel er presis og gjenkjennelig
En god tittel er avgjørende for at leseren finner artikkelen din. Her er noen enkle huskeregler for en god tittel:
- En god leksikontittel gir en presis beskrivelse av tema for artikkelen. Ikke bruk kreative titler. Ikke skriv: «Menneskets beste venn». Skriv heller: «hund»
- En god leksikontittel er kort. Spar detaljer og definisjoner til artikkelteksten. Ikke skriv: «fletting – Regelmessig sammenslynging av bøyelige tråder» Skriv heller: «fletting» .
- En god leksikontittel er «det vanligste ordet». Bruk kjente begreper i stedet for fagtermer – tenk på hva leserne vil søke på.
- En god leksikonartikkel bruker det vanligste navnet i biografier. Mellomnavn og lange, offisielle navn kan brukeren lære i artikkelen, eller det kan settes i feltet ‘også kjent som’. Ikke skriv: «Vladimir Iljitsj Uljanov». Skriv heller: «Vladimir Lenin» Ikke skriv: «Hariton Pushwagner – egentlig Terje Brofos». Skriv heller: «Pushwagner».
Dersom en artikkel kan ha flere alternative titler (oppslagsord) velges det mest brukte. Andre varianter legges inn i feltet «også kjent som» i faktaboksen, og alternativt i begynnelsen av artikkelteksten.
Skrivemåte
Alle titler begynner med liten forbokstav, med mindre det er et egennavn.
Når to artikler heter det samme
Når to artikler om forskjellige temaer heter det samme, kan du gi artikkelen en presisering.
Ikke bruk presisering med mindre du må.
- Du skal bare bruke presisering hvis vi har en artikkel med samme tittel fra før.
- Skriv om tittelen hvis det er mulig. Ikke skriv: «virus – IT». Skriv heller: «datavirus»
- Artikkelen med den vanligste betydningen av et ord skal ikke ha presisering. Ikke skriv: «hund – husdyr» og «hund – arkitektur». Skriv heller: «hund» og «hund – arkitektur».
- Når alle titlene er like vanlige eller viktige, skal alle ha presisering.
Korte artikler med presisering kan slås sammen
I noen tilfeller finnes det mange artikler i et fagområde med samme tittel og litt ulike presiseringer. Dette er en arv fra papirleksikonet.
Dersom det er naturlig kan du slå sammen disse artiklene til én artikkel med flere mellomoverskrifter. Be om hjelp fra redaktøren din dersom du er usikker.
Denne artikkelen er en del av forfatterveiledningen.