På et felt med grønn bakgrunnsfarge er en logo som forestiller en liten fugl inni en sirkel, et søkefelt, et alfabet og en lenke hvor det står «Gå til snl.no». Ved siden av logoen står det «Lille norske leksikon». I et søkefeltet står det «Søk i Lille norske leksikon». Under det grønne feltet er det to bilder: et av en lemur i en skog, og et annet av et sverd og en bok med et dragehode på forsiden.
Forsiden av Lille norske leksikon.
Skjermbilde fra lille.snl.no
Av .

Lille norske leksikon er nå åpnet for skoletesting. Alle som vil er velkomne til å lese og teste funksjonaliteten i det nye verket. Men lærere og elever er spesielt invitert til å komme med sine tilbakemeldinger.

Lærerveiledning

Du og elevene dine kan selvfølgelig slå dere løs og utforske Lille norske leksikon akkurat som dere vil. Dette er bare noen forslag til å sette i gang skoletestingen.

Uansett hvordan dere angriper oppgaven blir vi veldig takknemlige om du som lærer svarer på tilbakemeldingsskjemaet når dere er ferdige.

Forbered elevene

Skjermbilde av artikkelen «leksikon» i Lille norske leksikon. Øverst er et nærbilde av to mennesker som holder hver sin smarttelefon med leksikonartikler på skjermene. I høyremargen er et bilde av flere tykke bøker. Det står «Store norske leksikon» på forsiden av en av dem.
Av .

Hva er et leksikon, hvem skriver det, og hvem er det laget for? Elevene har kanskje ikke noe forhold til ordet leksikon, men kanskje de kjenner til SNL? Hvis de gjør det, kan du forklare at artiklene i SNL er skrevet av folk med lang utdannelse, som ofte har studert og forsket på det de skriver om i mange år. Det er vanlig å synes at tekstene i SNL er vanskelige å forstå. De har ofte mange lange, sammensatte ord, lange setninger og mange fremmedord. Det er nettopp derfor vi har laget Lille norske leksikon!  

Vi vet at det ikke alltid er så lett å si hva man selv synes er vanskelig. Du kan be elevene se for seg en yngre elev, en som ganske nylig har lært seg norsk, eller seg selv forrige skoleår når de vurderer. Det kan være lettere å si at denne teksten blir for vanskelig for de på trinnet under, eller en som ikke har lært like mye naturfag, enn å si at de selv ikke forstår.

Fortell gjerne elevene at vi vil ha deres tilbakemeldinger for å finne ut om leksikonet har innhold som er forståelig, interessant og som de kan lære noe av. Deres vurderinger er veldig viktige for oss.

Dette lurer vi på

Artiklene på lista er valg, Valhall, valp og valuta.
Eksempel på søkeresultat. Man har begynt å skrive et ord som starter med bokstavene «val» og får opp en liste med forslag til artikler med oppslagsord som starter med de samme bokstavene.
Skjermbilde fra lille.snl.no
Av .
  • Hva er førsteinntrykket av Lille norske leksikon?
  • Hvordan fungerer søk, lenker og andre tekniske funksjoner? (Fortell oss gjerne hva slags PC eller nettbrett dere bruker.)
  • Hvordan fungerer leksikonet sammen med hjelpemidler (f.eks. Microsoft Edge, LingDys)?
  • Hvordan fungerer bilder og illustrasjoner, inkludert bildetekster?
  • Hvilke artikler/temaer liker dere best?
  • Hvor lett eller vanskelig er det å forstå artiklene, vil de som er yngre enn dere forstå dem?
  • Hvilke artikler/temaer savner dere?

Begynn å søke

Ordet «artist» står i søkefeltet. Under står det at man har fått 18 treff. Artiklene man har fått treff står nedover på siden. De tre treff er synlige med overskriftene «artist – ordforklaring», «produsent – ordforklaring» og «R&B». Korte utdrag fra artiklene synes under hver overskrift, og ordet «artist» er markert med gult i disse tekstutdragene.
Eksempel på søkeresultat. Man har skrevet ordet «artist» og så trykket på enter-knappen.
Skjermbilde fra lille.snl.no
Av .

Søkefeltet finnes på forsiden og øverst i alle artiklene. Det er to måter å søke på:

  • Skriver man søkeordet, eller deler av søkeordet, vil det komme opp en liste. Velg artikkel ved å bla nedover i lista.
  • Skriver man søkeordet og trykker enter, får man en liste med treff på alle artikler som har det ordet man søkte etter i seg.

Elever med tilrettelegging

Lille norske leksikon skal ha universell utforming. Derfor er vi spesielt interesserte i tilbakemeldinger fra deg som har elever som bruker hjelpemidler til lesing, for eksempel forskjellige programmer for høytlesing av tekst, inkludert de alternative tekstene til bilder.

Utvalg og innhold

Lille norske leksikon er ikke et ferdig oppslagsverk, og den versjonen som ligger ute for skoletesting er det som kalles en betaversjon. Til betaversjonen har vi fokusert på å få med artikler som kan hjelpe til med å forklare verden og samfunnet vi lever i.

Noe av det beste med å lage leksikon på internett, er at vi kan oppdatere veldig raskt, og at vi kan fylle på med nye artikler etter hvert. Vi kommer til å lage omtrent 1500 artikler i året.

Elevene vil ikke finne artikler om sine idoler fra musikk, idrett eller YouTube i første omgang. Generelt er det få biografier i Lille norske leksikon, men dem finnes det til gjengjeld mange av i SNL. Mange av biografiene i SNL fungerer også for denne målgruppa. Vi har heller ikke fått på plass alle sportsgrener og alle fritidsaktiviteter i Norge i denne betautgaven.

Vi tar gjerne imot forslag både fra deg og elevene til artikler dere savner. Vi har imidlertid noen kriterier for hva som er relevant leksikoninnhold. Generelt velger vi å skrive om ting, hendelser og mennesker som har vært viktige over litt tid, ikke bare det som er i nyhetene eller populært akkurat nå.

Selv om det er mye som kan være interessant for mange, kan vi dessverre ikke lage artikler om absolutt alt noen kan være interesserte i. Vi kommer, for eksempel, ikke til å lage artikler om en lærer på skolen eller ordføreren i kommunen, selv om de påvirker livene til mange mennesker rundt seg. I første omgang har vi prioritert ting det er viktig at alle får informasjon om og forstår, for eksempel artikler om pubertet eller lovene som gjelder i Norge.

Forslag til søk

Artikkelen valg har lenker til mange andre samfunnsfaglige artikler. Blant andre demokrati, stortingsvalg, politisk og stemmerett. Fra disse er det igjen lenker videre til andre artikler, både innen politikk og andre temaer. Klarer dere for eksempel å klikke på lenkene, og finne den korteste veien fra valg til klarinett?

Artikkelen norrøn mytologi har lenker til mange artikler om både guder og andre vesener som man trodde på i vikingtiden, for eksempel Odin, Tor, Frøya, Fenrisulven og jotner. Her kan dere finne svar på hva ragnarok er, hvor gudene bodde – og hvem var egentlig Midgardsormen? Selv om dere allerede har hatt om norrøn mytologi kan det godt hende dere finner noe dere ikke visste fra før.

Tilbakemeldinger

Tilbakemeldingsskjema ligger her. Hvis du har problemer med skjemaet, kan du kontakte oss på lille@snl.no og få tilsendt spørsmålene. Ta også gjerne kontakt hvis du har andre spørsmål.

På forhånd takk!

Les mer