Bilderettigheter

Artikkelstart

For at et bilde skal kunne publiseres i Store norske leksikon, må opphavsretten være avklart. Mer om bruk av bilder i leksikonet.

Du kan avklare opphavsrett på to måter:

  1. Finn bilder som er publisert under en lisens som gjør det lovlig å publisere uten å spørre fotografen om lov. Finn leksikonbilder til fri bruk.
  2. Få tillatelse fra fotograf/rettighetshaver til å vise bildet i leksikonet. Se nedenfor.

Redaksjonen anbefaler å bruke flest mulig bilder lisensiert for fri gjenbruk.

Hva betyr å få tillatelse? 

For at et bilde skal kunne publiseres med merkelappen «Gjengitt med tillatelse» må du ha kontaktet fotografen direkte og fått skriftlig bekreftelse på at det er greit at Store norske leksikon kan bruke bildet som illustrasjon.

Den som har lastet opp bildet må kunne fremvise dokumentasjon på denne tillatelsen hvis det skulle oppstå problemer med bildet senere. Hvis fotografen ikke vil gi tillatelse, må du finne et annet illustrasjonsbilde.

Alle kjøp av bilder eller illustrasjoner må avtales med redaksjonen på forhånd. Alle bilder der den som har lastet opp bildet ikke kan fremvise noen tillatelse vil bli slettet.

Unntak: Når trenger du ikke å be om tillatelse?

Mange organisasjoner/institusjoner legger ut bilder til fri bruk for mediene; for eksempel bilder av ledere eller produkter. Du finner ofte disse bildene under «Pressebilder», «Pressefoto» e.l. Du kan bruke disse bildene i leksikonet. Oppgi nettadressen (URL) du lastet ned bildet i feltet «Bildet er hentet fra» som dokumentasjon.

De aller fleste norske forlagshus godtar bruk av forfatterportretter og bokforsider i promotering av bøkene sine. Forfatterbiografier på Store norske leksikon regnes som promotering fra forlagshusenes side, og det er ikke nødvendig å innhente tillatelse for å kunne publisere forfatterportrett av Tove Nilsen i leksikonartikkelen om Tove Nilsen.

Er du usikker? Spør redaktøren din. Det er mye bedre at du spør redaktøren om hjelp enn at du laster opp bilder du er usikker på.

Denne artikkelen er en del av forfatterveiledningen.