Kontakt redaksjonen i Store norske leksikon

Har du spørsmål eller kommentarer til en artikkel, skriver du i kommentarfeltet under artikkelen. Om du trenger å komme i direkte kontakt med fagansvarlige, går du til brukerprofilen deres for å sende en melding. Andre spørsmål kan du sende til redaksjon@snl.no. Vi svarer på henvendelser så raskt vi kan.

Du kan også kontakte redaksjonen i sosiale medier. Stiller du et spørsmål til Twitter-profilen eller Facebook-siden vår, garanterer vi et raskt svar.

Erik Bolstad av Kristin Aafløy Opdan.

Erik er daglig leder for Foreningen SNL og er sjefredaktør for Store norske leksikon (SNL), Store medisinske leksikon (SML) og Norsk biografisk leksikon (NBL). Han har ansvar for utvikling, strategi, organisasjon og politikk.

Eriks leksikonside

 • bolstad@snl.no
 • Tlf 91131091

Gunn Hild Lem

av Kristin Aafløy Opdan.

Gunn Hild er redaktør for kunst og filosofi, psykologi og psykisk helse, mye av verdens historie – for ikke å glemme litt sport og spill.

Gunn Hilds leksikonside

 • lem@snl.no
 • Mobil: 926 59 575
 • Twitter: @gunnlem

Redaktør og kommunikasjonsrådgiver Stig Arild Pettersen av Kristin Aafløy Opdan.

Stig Arild jobber med Store norske leksikons eksterne kommunikasjon. I tillegg er han redaktør for økonomi og næringsliv; det meste som har å med Nord- og Sør-Amerika, Midtøsten, Afrika, Arktis og Antarktis å gjøre; internasjonal politikk; og stort sett alt av sjøfart og seiling.

Stig Arilds leksikonside

Andreas Tjernshaugen

Andreas Tjernshaugen av Kristin Aafløy Opdan.

Andreas er redaktør for mye av stoffet om samfunnet inkludert politikk og offentlig forvaltning, samfunnsfag og arbeid og velferd, mye av stoffet om planeten vår inkludert geologi, meteorologi og oseanografi,  og dessuten fugler, fisker og husdyr

Andreas' leksikonside

Anne Eilertsen av Kristin Aafløy Opdan.

Anne er redaktør for fysikk, matematikk, statistikk og kjemi, i tillegg til mat og drikke, spill, en del språkvitenskap, teater, dans og norsk film. Anne koordinerer også utviklingen av nettsidene og publiseringssystemet vårt.

Annes leksikonside

 • eilertsen@snl.no
 • Mobil: 911 79 471
 • Twitter: aneilert

Guro Djupvik

Guro Djupvik av Kristin Aafløy Opdan.

Guro arbeider med organisasjonen SNL. Hun er redaktør for verdens geografi, kulturinstitusjoner, kulturpolitikk, kunsthåndverk, hus og hjem – og for fantasy og blomsterplanter så klart!

Guros leksikonside

Halvard Hiis av Erik Bolstad. Gjengitt med tillatelse

Halvard er lege og redaktør for mange fagområder i Store medisinske leksikon.

Halvards leksikonside

 • hiis@snl.no
 • Mobil: 991 18 236‬

Ida Scott av Kristin Aafløy Opdan.

Ida er vikar og har ansvar for europeisk historie og en del andre kategorier.

Idas leksikonside

 • scott@snl.no
 • Mobil 414 40 709

Kjell-Olav Hovde

Kjell-Olav Hovde av Kristin Aafløy Opdan.

Kjell-Olav er redaktør for jus, medier, utdanning, litteratur og en god slump av biologien i SNL, samt noen fagområder i Store medisinske leksikon. Han har også ansvar for å tilpasse artikler i SNL til skoleelever.

Kjell-Olavs leksikonside

Mari Paus av Kristin Aafløy Opdan.

Mari er redaktør for musikk, religion og Norges geografi.

Maris leksikonside

  • paus@snl.no
  • Mobil: 416 46 084

Marit M. Simonsen av Kristin Aafløy Opdan.

Marit er redaktør for det meste av biologien, paleontologi, astronomi, astrofysikk, film, TV og teater, og innenfor medisin har hun ansvar for helse og samfunn og alternativ medisin.

Marits leksikonside

 • simonsen@snl.no
 • Mobil: 938 30 091
 • Twitter: @maritms

Ola Nordal av Kristin Aafløy Opdan.

Ola er redaktør for det meste av teknologi og industri, samt en del musikk og andre gøye ting.

Olas leksikonside.

 • nordal@snl.no
 • Mobil: 993 54 075
 • Twitter: @ola_nordal

Bildene under denne artikkelen kan brukes fritt. Du finner flere bilder av leksikonet og redaksjonen her.

Store norske leksikon har kontor på Myrens verksted på Torshov.

Postadressa er Sandakerveien 24c, 0473 Oslo.

Om du vil komme innom er vi i Bygg A1, 5. etasje. Nærmeste buss- og trikkestopp er Torshov. Gå til Torshov torg. 20 meter ned i bakken ser du bygg A1 på høyre hånd.

Kommentarer

21. september 2011 skrev Ingeborg Rygh Hjorthen

Finnes det en enkel måte å komme med kommentarer til redaksjonen på? Følgende problem: Søker etter Guernica. Får opp artikkelen, vil gå videre på lenken til Pablo Picasso, men får opp følgende feilmelding:

"Det finnes ingen artikkel som hører til url sl906321 "

Burde være enkelt å melde inn slike ting, regner med at det bare er noe som er endret og at ikke Picasso-artikkelen er slettet:)21. september 2011 svarte Ida Jackson

Hei!

Det er et veldig godt spørsmål. Per idag er det enkleste å sende en mail til en redaktør, men siden vi endrer designet og arbeidsflyten vår nå, tror jeg vi skal ha et eget "klar melding til en redaktør"-sted, også. Hva ville vært det enkleste for deg?

17. oktober 2011 skrev Knut Resvoll

Jeg er ny bruker på nettleksikonet, men jeg håper dere kan hjelpe meg. Jeg søker etter historie fra Bjerås og Sjøstrand Bad i Asker. Jeg er født og oppvokst der, men jeg har ikke fått med meg så mye historie derfra. Jeg vet at det skåret is ifra dammene rundt omkring, som ble sendt med båter fra kaia på Sjøstrand Bad. Hvilken gård lå egntlig husene på Sjøstrand under? Fra krigens slutt så ble det postskole der ute som varte til ca.1960 også var det pensjonat om sommeren. Nå er det Oslo Kommune som bruker det til omsorgshjem for rusmisbrukere. Kan dere være så snille å hjelpe meg. Jeg vil vite litt mere historikk om Sjøstrand Bad og Bjerkås. Vennlig hilsen Knut Resvoll

20. oktober 2011 svarte Svein Askheim

Hei, Knut!

Det er jeg som har fagansvar for Asker. Sjøstrand har lang tradisjon som offentlig bad i tillegg til havnen som du nevner. Før dette lå området under gårdene i Heggedal. For mer detaljerte opplysninger bør du henvende deg til Asker bibliotek og Asker og Bærum Historielag.

mvh Svein

23. oktober 2011 skrev Kenneth André Tråsdahl

Jeg leter etter stoff om afro-asiatere. Altså info om mennesker som har asiatiske og afrikanske foreldre. jeg prøvde å søke etter det i søkemotoren men uten hell. Kom heller ikke på en enklere måte å søke det opp på.

setter pris på svar!

mvh

Kenneth

26. oktober 2011 skrev Bjørn Østerud

Har hørt at man kan få tilbake luktesansen etter lang tid (mer enn ett år). Betyr det at hvis sanseepitelet eller luktenerven blir skadet, kan den restituere seg selv?Takknemlig for svar.Bjørn

28. oktober 2011 skrev Tore Haraldsen Trollsaas

Hei. Bruker snl.no ganske heftig i perioder. Kjempebra kunnskapsbase! Men èn bagatell irriterer, så jeg sender herved inn et forbedringsforslag:Når man får vist en side med et søkefelt (f.eks. når man kommer til snl.no), så bør markøren per default settes på søkefeltet! (Det er utrolig irriterende å hele tiden måtte flytte høyrearmen fra tastatur til mus, for å bare flytte markøren!)

Det er en ekstremt enkel kodeendring som skal til for å få dette til å virke!Med takk for et veldig bra hjelpemiddel forøvrig.

8. desember 2011 svarte Jorunn Arneson

Enig flott database. Også enig i innspill om plassering av markør. Innholdet i søkefeltet kunne i tillegg blitt markert slik at det lett kan slettes eller overskrives - slik som det er på nettstedet http://www.nob-ordbok.uio.no På SNL må vi bruke veldig mange klikk for å skrive inn det vi søker etter.

8. desember 2011 skrev Jorunn Arneson

Håper det nye SNL blir mer kryssordvennlig enn det nåværende. Tror dere har veldig mange besøkende som løser kryssord. Lange ord går helt fint men korte (2-4) bokstaver er det verre med.

9. desember 2011 svarte Ida Jackson

Kompis:

Vi har ca. 400 mennesker innom om dagen som bruker kryssordsøket. Til sammenligning er det 70.000 mennesker innom sidene hver dag. Det betyr at når vi jobber med de nye nettsidene, så er ikke kryssordsøket det høyest prioriterte. Det betyr ikke at vi _fjerner_ eller forverrer kryssordsøket, men at forbedringer kommer nok i neste rekke. Men vi lager en egen kryssordside til neste år, der add-ons og tilsvarende fra aktive kryssordbrukere kommer til å bli tilgjengelige.

Alt godt
Ida Jackson
Nettredaktør

13. desember 2011 skrev Morten Bing

I artikkeln om Nanna Broch, hentet fra NBL er det flere unøyatigheter som burde rettes.

Nanna Broch var ikke boligkontrollør, men boliginspektrise

Den første Østkantutstillingen ble ikke vaholdt 1922, men 1923(noe som går fram av omtale i en rekke samtidige aviser)

Boka For boligsak og hjemmets trivsel ble riktignok utarbeidet i anledning hennes 80-års dag i 1959, men først utgitti 1961 (i følge tittelbladet på mitt eksemplar)Disse feilene er så vidt jeg kan se et resultat av at forfatteren av artikkelen, i motsetning til meg, bare har benyttet sekundærkilder.

Viser forøvrig til min monografi: Østkanthjemmene og Østkantutstillingen: boskikk og boligidealer i mellomkrigstidens. Norsk Folkemuseum Oslo. 2001.hilsen

Morten Bing

Leder av Forsknings- og utstillingsseksjonen

Norsk Folkemuseum

8. februar 2012 skrev Heidi Kleppe

Har nå lest følgende artikkel om Ståle Dryvik: Ståle Dyrvik – utdypning (Norsk biografisk leksikon). http://snl.no/.nbl_biografi/St%C3%A5le_Dyrvik/utdypningJeg må si at jeg er svært overrasket i den panegyriske fremstillingnen av Dyrvik. Dette er et nettleksikon og ikke en fan-side, men i nevnte artikkel florerer det av svulstige beskrivelser som forbilledlig, skarpsindig, "hans arbeidsomhet er legendarisk", "Han ser ut til å trives bedre i studiekammeret enn i selskapslivet. Bak et noe strengt og tilknappet ytre og en personlig beskjedenhet skjuler seg en mann med rik fantasi, humoristisk sans, medmenneskelighet og evne til å inspirere andre."Det er meget mulig at det overnevnte, samt de mange utelatte eksemplene fra artikkelen, medfører riktighet. Jeg synes imidlertid det var noe bisart å lese disse beskrivelsene i en artikkel fra Store Norske Leksikon.

14. februar 2012 svarte Ida Jackson

Norsk biografisk leksikon har en helt annen skrivestil enn Store norske leksikon. Den er generelt mer hyllende og feirende. Norsk biografisk leksikon er et annet "verk" og vi har foreløbig ikke mulighet til å endre tekstene der. Vi tror likevel de er en veldig god ressurs, særlig for faghistorikere, siden Norsk biografisk inneholder tekster om personer som ellers er lite omtalt andre steder. Vi kommer imidlertid ikke til å ha den skrivestilen du reagerer på i noen av artiklene i Store norske. Det kommer ikke tydelig frem på dagens nettsider, men det er faktisk to separate leksikon.

Ida Jackson
Nettansvarlig

10. februar 2012 skrev Lars Botnen

Kan noen hjelpe meg? ifm et arbeid jeg driver om hemmelige tjenester under sist krig, kjenner jeg til en organisasjon som het Sjømilitære Beredskapstjeneste. Fra mange privat kilder har jeg fått vite mye om organisasjonen. Men ved søking på nett eller i rene militære tjenester er det omtrent null info om dem. Jeg VET at de ble "uglesett" av den militære ledelse omkring 1945, men hva kan grunnen være at det er umulig å finne offentlig info om det arbeidet de drev? Jeg VET også at ledelsen i Arbeiderpartiet var negative til dem. Kan noen gi meg tips om videre arbeid?? - mao trenge inn i en meget tvilsom materie?
Vennlig hilsen Lars Botnen

14. februar 2012 svarte Ida Jackson

Hei Lars!

Det er desverre sånn at vi i redaksjonen ikke vet mer om et emne enn det som står i leksikonet. Det er fordi vi ikke har skrevet noen av tekstene selv. Hvis noen vet mer, er det antageligvis de som har skrevet artiklene våre om Norge under annen verdenskrig. Hvis du trykker på navnet til forfatter eller fagansvarlig under en artikkel om krigen, vil du finne deres personlige profil, og antageligvis kontaktinformasjon. Ellers vil jeg anbefale deg å ta kontakt med historikere på UiO via deres nettsider.

Lykke til!
Ida Jackson
Nettansvarlig

17. februar 2012 skrev Ronja cecilie Ørbekk

jeg ønsker at snl skal ha om ADD som er nesten det samme som ADHD men anderledes det er noe som folk flest vet veldig lite om og jeg synes at folket bør vite hva det er. jeg ville blitt evig takknemlig om dere finner ut om ADD og publiserer dette for jeg er en av de som har ADD

hjertelig hilsen Peace maker

18. februar 2012 svarte Anne Marit Godal

Hei!

Vi arbeider faktisk med å byggje ut alt om funksjonshindringar akkurat no. Eg har bedd ein om å skrive mykje breiare om heile feltet ADD/ADHD. PS: Skriv gjerne kommentarar rett under artiklen vi har: http://snl.no/ADHD

18. mars 2012 skrev Egil Wenger

Jeg er i besittelse av en stein som har vært antatt å være en steiøks fra riktig gamle dager. Det er avvist av erkeologene.

Så har jeg lurt på hva det er. Etter nyhetsoppsagene i sdet siste, kan det se ut til at overlaten ligner ye på "meteoritt"-overflate (hvis det er noe som heter det....

Nå lurer jeg på hvordan jeg skal gå fram for å få steinen undersøkt nærmere....?

Jeg har bilde(r) av den, f.eks.....

27. april 2012 skrev Inge Bryhni

Du kan sende/levere steinen til et av de geologiske museene, der en av geologene kan undersøke steinen og si noe om hva det er for noe. Et vedlagt bilde hjelper, men er vanligvis ikke tilstrekkelig for en sikker bestemmelse. Ved Geologisk museum i Oslo (nå Naturhistorisk museum (Postboks 1172 Blindern, 0318 Blindern) har man tatt i mot hundrevis av steiner for bestemmelse hvert år. Noen få,- ja ytterst få- , har virkelig vist seg å være stein falt ned fra verdensrommet (meteoritter), og disse har blittt vitenskapelig undersøkt og utstilt ved museet.

28. april 2012 skrev anne jacobsen

Ad Håøya.

Det er jo mange øyer i landet med det navnet,men da jeg søkte i snl sto det litt misvisende : Nøtterøy....øy i Langesundfjorden i Telemark (en der også) Den i Nøtterøy ligger i Vestfjorden og tilhørte forsvaret.

mvh anne

8. mai 2012 skrev Ida Jackson

Hei Anne!Jeg finner ingen av artiklene du nevner? Det er ingen treff på Hådøya i leksikonet, og bare en artikkel om Nøtterøy. Kan du lenke til artiklene du mener?

29. juni 2012 skrev Walter Grønli

<strong>Bokdesign og illustrasjon</strong>

Hvorfor i alle dager er disse gruppert sammen? Illustrasjon bør få eget emne og ikke legges under/knyttes opp til bok.

3. juli 2012 skrev Erik Dyrhaug

Hei Walter. Det kan nok hende du har et poeng her. Kategoriseringen i deler av leksikonet er under løpende vurdering. Redaktøren som har ansvaret for dette fagområdet har for øyeblikket ferie, men jeg skal videreformidle innspillet ditt, så vil han eventuelt diskutere det videre med de fagansvarlige dette gjelder.

20. juli 2012 skrev Ole Hakon Kolberg

Lurte på norsk elghund - canis lupus. Den kom til Norge omtrent da ulv - canis lupus - døde ut. Fargen er den samme, grå. Og elghund er flink til å jakte på elg. Den første elghunden dukket visst opp i 1865, og het Bamse. Egentlig lurte jeg på hvor det ble av ulven. Den eneste likheten mellom ulv og hund er at de er samme art - canis lupus. (Også er de genetisk like, lik farge, jaktinnstinkt på elg) ulven var visst vill og stor. Elghund er liten og søt. Men grå.

23. juli 2012 skrev Ida Jackson

Hei Ole Hakon!Artikkelen om norsk elghund - grå, finner du her: http://snl.no/norsk_elghund_gråDer kan du lese at selve hunden fantes i Norge mye lenger enn 1865, den hadde bare et annet navn. Med andre ord var den i Norge lenge, lenge før ulven døde ut.Håper det var nyttig!

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.