Som fagansvarlig i Store norske leksikon er du en av mange håndplukkede fagfolk som forvalter hver sin del av kunnskaps-Norge. Det medfører noen oppgaver og plikter.

Viktige arbeidsverktøy

Som fagansvarlig får du tilgang til to viktige verktøy: Kvalitetsvurderinger med arbeidslister + lesertall for fagområder og artikler.

Synlighet

Som fagansvarlig i Store norske leksikon må du være synlig for leksikonets lesere. Det er fordi de skal vite hvem som har skrevet artikkelen de leser. Derfor skal alle fagansvarlige skrive en liten biografi om seg selv på profilsiden i leksikonet. Den skal fortelle leseren hvem du er og hvorfor du er kvalifisert til å være fagansvarlig.

Dette betyr at du må starte som fagansvarlig med å oppdatere profilen din og at du må holde denne oppdatert.

Tilgjengelighet

Som fagansvarlig i Store norske leksikon må du være tilgjengelig for leserne og redaksjonen. Dette betyr:

  1. Du må være registrert i leksikonet med en fungerende e-postadresse.
  2. Du må svare på henvendelser i kommentarfeltet på fagområdet ditt.
  3. Du må svare på meldinger du får via leksikonets internmeldingssystem.
  4. Du må evaluere endringsforslag du får fra brukerne via Min side i leksikonet.
  5. Du må følge med på nyhetsbrevene fra redaksjonen.
  6. Det er en fordel om du er medlem i leksikonets interne Facebook-gruppe for bidragsytere.

Tekstproduksjon

Som fagansvarlig i Store norske leksikon er den aller viktigste jobben din å sørge for at artiklene du har ansvar for er faglig solide, oppdaterte og oversiktlige. Det betyr:

  1. Sett deg inn i leksikonets forfatterveiledning og bruk denne når du skriver artikler.
  2. Gjør deg kjent med artiklene i fagområdet ditt og avtal en oppdateringsplan i samarbeid med redaktøren din.
  3. Oppdater artiklene i fagområdet ditt.
  4. Skriv nye, relevante artikler i fagområdet ditt.
  5. Følg med på fagområdet ditt i offentligheten og oppdater artiklene dine når det skjer noe nytt.

Før du begynner å skrive i leksikonet er det smart å lese artiklene på fagområdet ditt. Ta for deg kategorien du har fått ansvar for. Lag deg en oversikt over artiklene dine og still deg følgende spørsmål:

  • Hva mangler?
  • Hva er utdatert?
  • Hva er krøkkete skrevet?
  • Lag en arbeidsliste

Redaksjonen kan hjelpe deg i lese- og rydde-prosessen. Vi kommer til å gi deg en oversikt over hvilke av artiklene som er mest lest og hvilke artikler vi vet er særlig viktige for skoleelever og studenter. Etter at du har fått oversikt er det mye enklere å begynne oppdateringen.

Endringsforslag

Alle lesere kan foreslå endringer i artikkeltekstene. Som fagansvarlig er det din oppgave å vurdere endringsforslag du får på artiklene dine.

Kommentarer

Alle artikler i Store norske leksikon og Store medisinske leksikon har et kommentarfelt der lesere kan komme med spørsmål eller innspill til artiklene. Som fagansvarlig er det din oppgave å svare på denne kommentaren.

Plagiat og gjenbruk av tekst

Du kan gjerne gjenbruke tekst i leksikonet, så lenge du er forfatter av teksten og har opphavsrett til den. Dersom du vil publisere tekst skrevet av andre må de godkjenne bruken og krediteres som forfattere.

All bruk av andres tekst uten kreditering regnes som plagiat. Artikler som inneholder plagiat vil bli slettet. Dersom vi finner plagiat i tekster skrevet av fagansvarlige vil vi ta vedkommende av fagansvaret. Vi betaler ikke for tekster som er plagiert.

Legg leksikonet inn i kalenderen

Leksikonartikler blir aldri «ferdige». Sett opp et tidspunkt i kalenderen for neste gang du skal sjekke om artiklene trenger en oppdatering.

Nålevende personer og land trenger hyppigere oppdateringer enn for eksempel begreper eller grunnstoffer. Du bør uansett ta en kikk på alle artiklene minst én gang i året.

Denne artikkelen er en del av forfatterveiledningen.